Leuk artikel in de Tubantia

Posted on dec 8, 2018 | 0 comments


https://www.tubantia.nl/hengelo/campers-bouwen-mannenwerk-niet-als-het-aan-estelle-uit-hengelo-ligt~a5fda89f/

1. Campers bouwen mannenwerk? Niet als het aan Estelle uit Hengelo ligt

Zeventien jaar werkt Estelle Schokker (44) in het speciaal basisonderwijs, als ze besluit dat het tijd is voor iets anders. „Ik was onderwijs-assistent, maar het paste niet meer bij me. De problemen van die kinderen werden steeds heftiger.” Sinds vorig jaar bouwt de Hengelose campers bij Uw Camper op Maat aan de Henry Dunantstraat. Een opvallende carrière-switch.

„Ik heb zolang in het onderwijs gewerkt. Toen ik stopte vroeg ik me af: ‘wat kan ik überhaupt nog?’. Ik werd franchisenemer bij Bakker Aan Huis. Dat heb ik anderhalf jaar geprobeerd, maar dat wilde ik niet tot mijn 65ste doen.”

2. Droombaan
Ze ging bij een kinderopvang werken, maar zocht ondertussen door naar haar droombaan. Op een camperbeurs in Hardenberg liep ze Marcel Peters, eigenaar van eenmanszaak Uw Camper op Maat tegen het lijf. „We waren aan het rondkijken voor een eigen camper. Een tijd later heb ik Marcel gebeld en uitgelegd dat ik op zoek was naar een nieuwe baan.”

Een hele uitdaging, aangezien Schokker geen ervaring had in de bouw. „Ik wist wel dat ik handig was, had thuis wel een aantal dingen in elkaar gezet. Marcel stond open voor een soort leertraject. Ik mocht de volgende dag al langskomen voor een gesprek.”

3. Vakvrouw
Onder leiding van Marcel begon ze in 2017 eerst met de kleine klussen. Een beginneling is ze na anderhalf jaar zeker niet meer. Als een bekwaam vakvrouw beweegt ze zich door de werkplaats. Het werk vindt ze prachtig. „Ik heb campers altijd leuk gevonden, dat je zo’n kleine ruimte optimaal kan benutten is geweldig.” Haar oplossingsgerichte karakter helpt enorm in het vak. „Mijn moeder was heel creatief, ze werkte als coupeuse bij Très Chic Bruidsmode in Hengevelde. Mijn vader was tegelzetter. Voor de echte lastige hoekjes vroegen collega’s hem. Dat gepuzzel heb ik wel een beetje van mijn ouders meegekregen.”

4. Bedrijfsbus
De toekomstige campers komen meestal als bedrijfsbus binnen. „We strippen de bus, leggen er kabels in voor stroom, isoleren de boel en brengen vilt aan.” In het begin schrok het grote geheel wel eens af. „Dat kon ik gelukkig snel uitschakelen. Je moet echt stap voor stap werken.” Vooral de gaten zagen voor de ramen was als beginneling een uitdaging. „Marcel had er vertrouwen in, waardoor ik dat ook kreeg. Nu vind ik het juist een mooie klus.”
Ook ‘het houtgedeelte’, zoals Schokker de inrichting noemt, gaat haar inmiddels moeiteloos af. Juist de diversiteit van het werk maakt haar enthousiast. „Het eerste contact met de klanten doe ik graag en het afleveren is heel leuk. Je gaat van niks naar een mini-woning.” Dat maakt dat ze dit werk tot haar pensioen wil blijven doen. „Als dat lichamelijk lukt, uiteraard.”

5. Mannenwereld
Dat er meer mannen dan vrouwen campers bouwen, is een feit. „Als Marcel en ik op een beurs staan, ben ik netjes gekleed. Ik krijg dan opmerkingen als: doe jij de administratie, schenk jij de koffie of ben je z’n vrouw? Grappig dat ze dat denken. Als ze mij later in werkkleding zien, zijn ze vaak verbaasd.” Toch is vrouw zijn in deze wereld juist een voordeel, vindt ze. „Vrouwen hebben een andere manier van denken, dat zorgt ervoor dat Marcel en ik elkaar vaak aan kunnen vullen. Ik sta langer stil bij de indeling van een kastje bijvoorbeeld.”

6. Eigen camper
Het mooiste project tot nu toe was misschien wel haar eigen camper. Van de ramen tot de bekleding en inrichting, voor het eerst deed ze alles eigenhandig. „Vorig jaar in oktober ben ik gestart. Ik had al bij verschillende campers gekeken hoe ik het graag wilde. Ik had zelfs een ‘droomcamper-briefje’ dat ik in Word iedere keer bijwerkte. Zo’n eigen camper beleef je natuurlijk heel anders.” Zo wist ze meteen dat het geen witte bus moest worden. De keuze is uiteindelijk op een rood exemplaar gevallen.
„Het gevoel van vrijheid maakt het compleet, je kunt zo overal naartoe. Qua inrichting ben ik er heel blij mee, al zijn er wel een paar kleine details die ik nu anders zou doen.” Samen met haar man en zoons Thijs (14) en Rick (12) zijn er al tripjes naar Tilburg en Utrecht geweest. Afgelopen zomer gingen ze voor het eerst langere tijd weg, drie weken naar Frankrijk. Dat beviel goed. „Er staan nog heel wat bestemmingen op de lijst.”

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *